Міжнародний день відкритих даних!

2021-03-07

Україні відзначали Міжнародний день відкритих даних. Open Data Day проводиться вже вчетверте, останні два роки — за підтримки Мінцифри. Open Data Day 2021 в Україні присвячений темі відкритих даних для кожного. Зокрема, у сферах судочинства, медицини, бізнесу, інфраструктури.

“Відкриті дані для кожного. Ми — одні з лідерів за темпами розвитку відкритих даних. У грудні минулого року Україна увійшла в європейський рейтинг відкритих даних і випередила багато європейських країн. Розвиток відкритих даних — пріоритет Мінцифри і мій особисто. Ми сприяємо вдосконаленню законодавства, реалізовуємо різноманітні проекти з партнерами”, — зазначив Михайло Федоров.

Міжнародний день відкритих даних або ж Open Data Day вперше ініціювали у 2010 році. Відтоді щороку на початку березня світова спільнота щорічно проводить заходи у різних країнах та містах, обговорює чому необхідно відкривати суспільно важливі дані та які рішення можна створювати на їх основі.

Цього року до святкування Open Data Day в Україні долучились сім міст: Харків, Львів, Хмельницький, Луцьк, Запоріжжя, Слов’янськ та Маріуполь.

Мінцифри комплексно підходить до формування політики у сфері відкритих даних, зокрема розробляє стратегію і одночасно покращує інфраструктуру. Зокрема, готує запуск центру компетенцій. Дія.Відкриті дані. Презентація відбудеться на Diia Summit навесні. На платформі можна буде пройти навчання як онлайн, так і офлайн — буде проводитися серія практичних тренінгів для різних аудиторій. Завдяки ньому можна буде навчати роботі з відкритими даними щонайменше 3 тисячі осіб щороку. Адже щомісяця сервісами на основі відкритих даних користуються від 1,5 до 5 мільйонів українців.

Нагадаємо, що третього березня Уряд ухвалив нову редакцію постанови №835 щодо розвитку сфери відкритих даних. Вона розширює перелік обов’язкових до публікації наборів даних на понад 100, які мають високий антикорупційний, соціальний та економічний ефект. Це впливатиме на прозорість процесів в Україні.

Open Data Day в Україні відбувся за підтримки USAID/UKaid проект «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS», 1991 Open Data Incubator і Фонд Східна Європа.